Fırında Bütün Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Fırında Bütün Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Bütün Tavuk, Fırında tavuk belki de bütün dünya sofra ve mutfaklarının en temel yemekleri arasında yer almaktadır. Bugün sizlere fırında bütün tavuk tarifi vereceğiz ama fırında bütün tavuk tarifine geçmeden önce biraz püf noktalarından bahsederek tarife geçelim. Tavuk cinsine göre değişmekte olsa de pişirilme süresi önceden ısıtılan fırında kilo başına göre yaklaşık bir ya da bir buçuk saat arasındadır. Öncelikle fırını maksimum sıcaklığına getirerek yaklaşık 15 dakika sonra dereceyi 190 getirip ve son olarak on dakikayı maksimum dereceyle tamamlamak oldukça mükemmel sonuçlar vermektedir. Derili kısmından dolayı tavuk lezzeti içine çekemez bu yüzden derisi kısmından bir delik açarak baharat veya tuzla elinizi açmış olduğunuz delikten içeri doğru sokarak tavuğa masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bu işlemi yumuşak bir tereyağı ve baharatla yapmak oldukça güzel sonuç vermektedir. Bütün tavuğu fırınlarken altına aromatik sebzeler yerleştirdiğinizde tavuğun lezzeti ile hazırlayacağınız sos için oldukça büyük katkı sağlarsınız. (Pırasa, arpacık soğan, kereviz sapı, havuç veya sarımsak aromatik sebzelere örnektir.)

Kullanmış olduğunuz aromatik sebzelerin üstüne tavuğa değmeyecek şekilde bir parmak su koymak oluşan buhar ile tavuğun kurumasını önlemektedir. Tavuğu aromatik sebzelerin üst kısmına derili tarafı gelecek şekilde yerleştirmelisiniz. Bütün bir tavuğu fırınlar iken ayak kısımlarını sıkıca bir ip ile bağlamak tavuğun şeklinin bozulmasını önlemektedir. Fırında bütün tavuğun yanında garnitür olarak fırınlanacak en lezzetli sebze türleri ince kabuklu taze havuç ile patatestir. Ancak kullanacağınız sebzeleri ilave eder iken sebzelerin pişme sıraları oldukça önemlidir. Havuçlar için yaklaşık kırk dakika, patatesler içinse yarım saat yeterli olacaktır. Evinizde eğer bir mutfak enjektörü bulunmakta ise erimiş tereyağının içerisine baharat ile tuzu ilave ederek tavuğu içine encekte edebilirsiniz. Ayrıca taze baharatlarda tepsi içerisine ekleyebileceğiniz ekstra tatlar arasındadır. Bu baharatlar; adaçayı, taze kekik, biberiye defne yaprağı gibi)

Fırında Bütün Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet bütün tavuk
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2-3 adet küçük boy patates
  • Taze çekilen tuz, karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığın yoğurt
  • 3-4 dal taze kekik
Fırında Bütün Tavuk Nasıl Yapılır?

Öncelikle bütün tavuk iyice yıkanır tüyleri tütsülenir. Daha sonra soğanları sekizer parçaya bölerek kullanacağınız fırın tenceresine dizin. Daha sonra tuz, salça, karabiber, zeytinyağı ve yoğurdu geniş bir kâse içinde karıştırın. Fırında bütün tavuk yapımı için daha sonraki işlem hazırlamış olduğunuz bu sos ile patates ve tavuğu güzelce yağlayarak sekizer parçaya bölmüş olduğunuz soğanları da tavuğun üstüne koyun. Daha sonra sarımsak ile defne yapraklarını tavuğun yanı kısımlarına koyun. Tencerenin kapağını kapatarak önceden ısıtmış olduğunuz iki yüz derece fırın içine koyun. Tavuğu tam iki buçuk üç saat civarında ağzını açmadan pişirin. Servis önerisi olarak tavuğun yanında fıstıklı kuş üzümlü iç pilav öneririm.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Budu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Budu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Zibrit Tavuk, Zibrit Tavukları' nın Özellikleri

Zibrit Tavuk, Zibrit Tavukları' nın Özellikleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Göğsü Kaç Kalori?

Tavuk Göğsü Kaç Kalori?

Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Hint Tavuğu Hint Tavuklarının Özellikleri

Hint Tavuğu Hint Tavuklarının Özellikleri

Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri