Tavuk Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Tavuk Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri, Ülkemizde ciğer denildiğinde ilk akla büyük baş hayvanların ciğerleri gelmektedir ve çok fazla tüketilmektedir. Tavuk ciğeri ise pek fazla insanların tükettiği bir besin değildir. Tavuk ciğerinin tadını çok fazla sevmezler. Fakat sağlığa yararı çok olan bir besindir. Tavuk ciğeri, tavuğun organları içerisinde en fazla yarar sağlayan ve sağlıklı olan bir bölümüdür.

Tavuk Ciğeri Faydaları Nelerdir?
  • Tavuk ciğerinin içerisinde çok fazla lif bulunmaktadır.
  • Aynı zamanda yüksek kas miktarına da sahip bir besindir. Tavuk ciğeri içerisindeki protein sayesinde kas meydana gelmektedir.
  • Özellikle de vücut için gerekli olan proteinleri fazlasıyla karşılamaktadır.
  • Tavuk ciğerinin içerisinde bolca folik asit vardır. Bu folik asitler beyin için mühim bir vitamindir. Bu vitaminlerin alımı beynin bazı işlevlerini güçlendirir. İnsanların zekâsını, algılama ve kavrama yetisinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tavuk ciğerinde bolca bulunduğu için tüketilmesi yararlıdır.
  • Çocuklarınızın küçük yaşlarda zekâsının gelişmesine ve kavrama kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda anne adaylarının da tüketmesinin bebeği açısından yararlı olacaktır.
  • Anemi hastalığı olan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
  • Tavuk ciğeri vücutta depolama yapmaz. Sadece o anki vücudun gereksinimi olan vitaminleri ve mineralleri karşılamaktadır. Daha sonra ise vücut dışarıya atmaktadır.
  • Yağ oranı azdır.
  • Ekonomik açıdan diğer ciğerlere göre uygundur. Maliyeti fazla değildir.
  • Vitamin deposudur. Özellikle de B12, A vitamini açısından zengindir. Çinko, bakır, demir ve potasyum minerallerine sahip zengin bir besin maddesidir.
  • Fakat kolesterol miktarı çok fazla olan bu besini, kolesterol hastaları tüketirken çok dikkat etmelidir. Bu bir tabak ciğer düşünüldüğünde içerisinde hemen hemen yüz kırk yedi kilo kalori barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki kalp ve damar hastalığına sahip insanların bu tür yüksek kalori içeren besinlerden uzak durması, sağlıkları açısından yararlı olacaktır.
  • Görme problemi yaşayan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
  • Tavuk ciğeri, yüksek oranlarda enerji içermektedir.
  • Tavuk ciğerinin en önemli faydası vücut içerisinde yer alan zehirlerin ilaç kullanılmadan doğal bir biçimde vücut dışına atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • İlaç kullanan insanların tavuk ciğerini tüketmeleri tavsiye edilmez. Çünkü ilaçların etkisini öldürerek dışarıya atılmasını sağlamaktadır.
Makalemizi küçük bir tavuk ciğer tarifi ile sonlandıralım. Genel olarak tavuk ciğerinin kavurması yapılmaktadır. Fakat ben sebzelerle tavuk ciğeri tarifini sizlerle paylaşacağım.

Tavuk Ciğeri Malzemeleri
  • 1 kg tavuk ciğeri yaklaşık 2 pakete denk geliyor,
  • 2 adet soğan,
  • 2 adet biber,
  • 2 adet domates,
  • Sıvı yağ ya da tereyağı,
  • Bir tutam kimyon,
  • Bir tutam karabiber,
  • Bir tatlı kaşığı kekik,
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir kaşık salça.
Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Bir kilo tavuk ciğerimizi temiz ve bol su ile yıkıyoruz. Ardından isteğe göre ikiye ya da üçe bölüyoruz. Bir tencereye su dolduruyoruz. Tavuk ciğerlerimizi haşlıyoruz. Çok haşlamayın. Yoksa çok dağılır. İsteğe göre haşlamadan da yapabilirsiniz, sizin tercihiniz. Ocaktan alıp süzdükten sonra bir kenara koyuyoruz. İki adet soğan ve biberimizi küp şeklinde doğruyoruz. Aynı boyutlarda olması pişmesi açısından önemlidir. Tencerenize biberleri kavuracak kadar yağ ekleyin. Biraz kavurduktan sonra soğanı ekleyin; beraber kavurun. Ardından doğradığınız domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Biraz sotelendikden sonra içerisine tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ekleyin. Salça çok az ilave edebilirsiniz. Ardından tavuk ciğerlerini de ekledikten sonra onunla da biraz kavuruyoruz ve yemeğimizi ocaktan alıyoruz.

Not: Ciğerlerinizi çok az su ile haşlayıp suyunun çekmesini de sağlayabilirsiniz. Çok baharat veya tuz seviyorsanız isteğinize göre arttırabilirsiniz. Aynı şekilde sebze miktarını da azaltıp arttırabilirsiniz. Tavuk ciğerinin içerisini ayıklarken isterseniz tavuğun kalbini yemeğinize eklemeyin. Çünkü ciğere göre tavuk kalbi çok serttir. Haşlanma süresi de çok uzundur. Bu yüzden ciğeri yaparken onu ayırmak her zaman yemeği daha lezzetli yapacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Tavuk Göğsü Kalori?

Tavuk Göğsü Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Sulu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sulu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Yetiştiriciliği

Tavuk Yetiştiriciliği

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Güncel

Mantar Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Fizan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Fizan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Australorp Tavuk Türleri ve Özellikleri

Australorp Tavuk Türleri ve Özellikleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri

Çerkez Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Çerkez Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Habeş Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Habeş Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Et Tavuğu Kaç Günde Yetişir

Et Tavuğu Kaç Günde Yetişir

Tavuk Bonfile Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Bonfile Tarifi ve Malzemeleri