Pleymut Tavuk Türleri ve Özellikleri
22 Temmuz 2024

Pleymut Tavuk Türleri ve Özellikleri

Pleymut Tavuk

Pleymut tavukları, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılır. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır, bu nedenle orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 kilogram, tavukları ise 3-3,5 kilogram civarındadır. Et tutma özellikleri iyidir. Deri rengi ve bacak renkleri sarıdır. Tek taraklı kırmızı ibikleri bulunan hayvanlardır. Bacakları uzundur. Göğüs kafesleri her ne kadar büyük genişlikte sayılmasa da orta derecede genişliktedir. Kırmızı kulak lobları ve sarı gagalara sahiptirler. Yıllık ortalama 220-240 civarı yumurtlama yaparlar. Yumurtalar yaklaşık 70 gram ağırlığında ve krem rengine yakındır. Hayvanlar ortalama 6 aylık olduklarında yumurtlamaya başlarlar. Pleymut tavuklarını özel yapan bir özellikleri ise sadece çok yumurtlama yapmaları değil, aynı zamanda kötü hava koşullarında ve bakımsız kümeslerde de yumurtlama yapabilme özelliklerinin olmasıdır. Pleymut tavukları çok insancıldır. Horozları asla saldırgan değildir. Tavukları çok nadir gurk olmalarına karşın çok iyi birer bakıcıdırlar. Çok meraklı ve araştırmacı hayvanlardır. 7 renk varyetesi bulunmaktadır. İlk ıslah edilen rengi Çizgili (Barred) rengidir. Daha sonraları sarı, siyah, beyaz, siyah, Columbia, silver, keklik desenli gibi birçok renk varyasyonu bulunmuştur.

Pleymut Tavuğu Islah Çalışmaları

19. yüzyılda ıslah çalışmalarına başlanmıştır. İlk kez 1869 yılında bir ırk olarak görülmüş ve sergilenmiştir. Bu çalışmaların 1804 yılından başlayıp 1869 yılına kadar sürdüğü düşünülmektedir. Çalışmalar İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere iki ülkede yapılmıştır. John C. Bennett isimli kişinin bu türü ilk kez sergileyip popüler hale getiren kişi olduğu düşünülmektedir. Bazı kaynaklarda Mr. D. A. Upham of Worcester isimli şahsın da bu türün gelişmesinde büyük katkıları olduğu belirtilmektedir. Irk ıslahında kullanılan ırklar hakkında kesin bilgiler yoktur. Fakat Dominique, Java, Cochin, Malay ile Dorking gibi ırkların kullanıldığı kuvvetle muhtemeldir.

Türkiye'de Pleymut Tavuğu

Türkiye'ye bu ırk ilk kez 1954 yılında getirilmiştir. Ülkemize bu ırk Tarım Araştırma Enstitüsü (TAE) tarafından getirilmiştir. Halk dilinde çilli, plamıt, Ankara Pleymut'u gibi isimlerle anılmıştır. Ülkeye gelir gelmez çok sevilen bir tavuk ırkı çeşidi olmuştur. Halen de TAE tarafından halkımıza değil, bu işle uğraşan çiftçilere ve ticari kuruluşlara temin edilmektedir. Halkımız tarafından bu ırkın devamı sağlanamamış ve maalesef ki diğer ırklarla kırılarak melezleştirilmişlerdir. Günümüzde sadece yaşlılar tarafından hatırlanan bu ırk, son zamanlarda gelişen hobicilik sektörüyle birlikte tekrar eski değerini kazanmaya çalışmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Değerli üretici dostlar merhaba... Destek istiyorum

29 Nisan 2024 Pazartesi

Kuluçka makimam var ve yumurta ve et amacıyla ticari olmayan boyutta, kendi yiyeceğim yumurta ve et ihtiyacımı karşılamak amacıyla playmut yumurta veya civciv arıyorum. Samimi bir destek arıyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, kendi ihtiyacınız için Playmut yumurta veya civciv bulmak konusunda destek olabilirim. Yakınınızdaki yerel çiftçiler ya da tarım kooperatifleri ile iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya ve çeşitli online forumlar da bu konuda yardımcı olabilir. Umarım aradığınızı en kısa zamanda bulabilirsiniz. Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri