Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Salatası, oldukça doyurucu ve lezzetli bir salatadır. İçerisinde birden fazla malzeme bulunması yapımı için göz korkutsa da yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Hanımların çay saatlerinde sıklıkla tercih ettiği bir salatadır. Ayrıca akşam yemeklerinin yanında pilav yerine de tercih edilebilir. Ana malzemelerinin tavuk ve arpa şehriyeden oluşması tek başına bir öğün olarak da tüketilmesine olanak sağlar.

Şehriyeli Tavuk Salatası İçin Malzemeleri
  • 300 gram tavuk göğsü
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 10 adet kornişon turşu
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze soğan
  • 2-3 adet kırmızı biber
  • Konserve mısır
Şehriyeli Tavuk Salatası Sosu için
  • Sıvı yağ
  • Limon
  • Tuz
Şehriyeli Tavuk Salatası Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye yaklaşık 1 litre su konulur. İçerisine biraz yağ ve biraz tuz ilave edilerek kaynatılır. Su kaynadıktan sonra haşlanması için tavuk ilave edilir. Yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar haşlama işlemi tavuk için yeterli olacaktır. Haşlanan tavuklar süzülerek didikleme işleminin rahat yapılabilmesi için bir kenarda soğumaya bırakılır. Tavuğun haşlama suyu arpa şehriyelerin pişirilmesinde kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Şehriyeler pirinç pilavında olduğu gibi biraz sıvı yağ ve tuz ile rengi değişene kadar tencerede kavrulur. Tencere seçimi için pilav tenceresi gibi yassı bir tencere kullanılabilir. Arpa şehriyesinin kıvamında pişmesi için 1 su bardağı arpa şehriyesine 1,5 su bardağı tavuk suyu koyacak şekilde ayarlanmalıdır. Kavrulan arpa şehriyelerinin üzerine tavuk suyu eklenerek şehriyeler kısık ateşte üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Piştikten sonra karıştırılarak soğuması için bir kenara alınır. Arpa şehriyesini pişirmek yerine tercihe göre sadece haşlanarak da kullanılabilir. Fakat pilav gibi pişirilmesi salataya ayrıca lezzet katacağı için tarifte yazılan şeklide pişirilmesi önerilir. Diğer bir yandan maydanoz, dereotu yeşil soğanlar saplarından ayıklanarak iyice temizlenir. Duru su ile yıkanarak her biri ince ince doğranır. Konserve mısır süzgece konularak suyu süzülür. Kornişon turşular dörde bölünerek iri parçalar halinde doğranır. Kırmızı biberlerin birkaç yerine bıçak ile çizik atılarak ocağın üzerinde közlenir. Kırmızı biberlerin kabuklarının rahat soyulabilmesi için her tarafının eşit şekilde közlenmesi gerekir. O nedenle biberlerin ocağın üzerinde ara ara çevrilmesinde fayda vardır. Közlenen kırmızı biberlerin kabukları soyularak çekirdekleri temizlenir. Boylamasına ortadan ikiye kesilerek yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Diğer bir taraftan soğuyan tavuklar ince ince didiklenir. Şehriyeler, tavuklar ve diğer tüm malzemeler derin bir karıştırma kabına alınır. Malzemeler zarar görmeden kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Üzerine dökülecek sos için küçük bir kâsede sıvı yağ, limon ve tuz iyice çırpılır. Hazırlanan sos, karıştırma kabındaki malzemelerin üzerine dökülür. Tüm malzemeler sos ile iyice yedirilir. Salatanın servis yapılmadan önce biraz soğuması ve dinlenmesi için 1-2 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Servis tabağına alınan şehriyeli tavuk salatasının üzeri birkaç yeşil zeytin ile süslenerek sunumu yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk İncik Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk İncik Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Yumurta Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Yumurta Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Türleri ve Özellikleri

Tavuk Türleri ve Özellikleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Poşette Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Poşette Tavuk Tarifi ve Malzemeleri