Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Yahni

Akdeniz ve Ege mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Tavuk Yahni, oldukça lezzetli ve yapımı biraz zahmetli bir yemektir. Usta ellerde, tavuğun lezzeti ile baharatların bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu lezzet, özel günlerinizde akşam yemeklerini süsleyen yegâne ana yemeklerdendir. Tavuk Yahni, ocak ateşinde çoğunlukla yapılmakla birlikte, odun ateşinde de ayrı bir lezzete sahiptir. Bugün sizlerle birlikte Anadolu'da asırlardan beri yapılan bu ekonomik yemeğin tarifini paylaşacağım.

Tavuk Yahni Malzemeleri

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 2 adet tavuk budu
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 çay kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam kekik
  • 3 bardak su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tavuk Yahni Nasıl Yapılır?

Öncelikle, orta boy bir tava üzerine sıvı yağ koyularak kısık ateşte kızartılır. Akabinde, kırmızı biber, rendelenmiş sarımsak ve ince ince doğranan soğanlar bir miktar kızartılır. Ardından, orta boy bir tencere içerisine pişen biber ve soğanlar aktarılır. Bundan sonra salça eklenerek karıştırılır. Doğrama tahtası üzerinde küp şeklinde doğranan tavuk göğsü ve tavuk butları, karışımın üzerine eklenir. Akabinde, karışımın içerisine tavuklar atıldıktan sonra küp şeklinde doğranan domatesler ilave edilir. Bir miktar yağ ve tavuğun suyu ile özdeşleşen karışımın üzerine tuz, karabiber, su ve kekik eklendikten sonra kısık ateşte yaklaşık olarak 1,5 saat kadar pişirilir. Sebzeler ile iyice bütünleşen karışım ve baharatlar pişmesini tamamlayınca, bir tabak üzerine alındıktan sonra üzerine ince ince doğranan maydanozlar dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Tavuk yahni, genellikle pilav veya taze ekmek ile servis edilir. Bu yemeğin yanında iyi bir kırmızı şarap veya bir bardak soğuk ayran da tercih edilebilir. Ayrıca, tavuğun daha lezzetli ve yumuşak olması için, marine edilerek bir süre dinlendirilmesi önerilir. Marine için yoğurt, limon suyu, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılabilir. Bu, tavuğun hem daha aromatik olmasını sağlar hem de pişme süresini kısaltır.

Yemeğinizi daha da zenginleştirmek için, içerisine patates veya havuç da ekleyebilirsiniz. Bu sebzeler, yahninin lezzetini artırırken, besin değerini de yükseltir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Kelebek Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kelebek Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Izgara Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Izgara Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Kaç Kalori?

Tavuk Göğsü Kaç Kalori?

Tavuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Beç Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Tavuk Cinsleri Nelerdir?

Tavuk Cinsleri Nelerdir?

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Diyet Tavuk Listesi

Diyet Tavuk Listesi

Bezelyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Bitinden Nasıl Dökülür?

Tavuk Bitinden Nasıl Dökülür?

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Tavuk Gübresi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Gübresi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri